Mijn Impuls, Jouw Gezondheid                      
Home » Fascia, Triggerpoint- en bindweefsel massage

Fascia Massage Therapie

Triggerpoint Massage Therapie

Bindweefselmassage 

   Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?         

   Wat is de werkwijze en wat zijn de effecten?         

 

Myofasciale pijn en Triggerpoints

Myofasciale pijn en Triggerpunten zijn een zeer veel voorkomende oorzaken van pijn en geven vaak uitstraling naar andere delen van het lichaam.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van triggerpoints bij mensen met pijnklachten heel groot is: bij tussen de 30% tot maar liefst 93% van alle pijnklachten zijn ze te vinden. 

Myofasciale pijn is pijn, die veroorzaakt wordt door spanning en verharding van het Fascie- (bind-) weefsel en/of triggerpunten in de spieren en het omliggende weefsel. Hier kan bot-, zenuw- en spierweefsel bij betrokken zijn, evenals bloed- en lymfevaten.

“MYO” betekent spier en “FASCIA” is het bindweefsel tussen de spiervezels in en om de spieren heen. 

Hoe voelt myofasciale pijn?

Elke spier in je lichaam kan myofasciale pijn veroorzaken. Heel logisch, want je gebruikt je spieren veel en vaak en niet altijd onder de meest ideale omstandigheden.

Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn.

Naast de pijn kunnen er nog andere symptomen zijn zoals bijvoorbeeld krachtsverlies, stijfheid, bewegingsbeperkingen of sneller vermoeid zijn.

Ook vegetatieve verschijnselen als meer zweten, rillerig zijn, overgevoeligheid van de huid, je zweverig voelen en wazig zien kunnen symptomen zijn.

Hoewel deze klachten voor wie ze heeft zéér reëel zijn, kan de arts of specialist vaak geen oorzaak vinden. Röntgenfoto’s of andere onderzoeken brengen ook geen ‘echte ziekten’ aan het licht.

Heb ik last van myofasciale pijn?

Verschillende studies hebben aangetoond dat myofasciale pijn een van de meest over het hoofd geziene oorzaken is van (chronische) pijnklachten. Het klachtenpatroon wordt door veel artsen of behandelaars niet herkend en dus ook niet als zodanig behandeld.

Zelden voeren specialisten een gedetailleerd en specifiek spieronderzoek uit, waarbij triggerpoints en hun kenmerkende pijnpatronen in kaart worden gebracht.

Wat is een triggerpoint precies?

Een triggerpoint is een kleine, voelbare verharding in een spier, die zeer pijnlijk is bij drukken erop. Het is een plaatselijke verkramping van een aantal spiervezels. Deze verkramping zorgt ervoor dat de gehele bundel van spiervezels waar hij zich in bevindt, strak trekt en aanvoelt als een strakke streng.

Vaak heb je deze strakke strengen met daarin een hypergevoelig punt al bij jezelf gevoeld, bijvoorbeeld bovenop de schouders en in de nek als je last hebt van hoofdpijn. Of in de onderarm spieren bij RSI-klachten. Druk op het hypergevoelige triggerpoint zorgt voor uitstralende pijn. Vaak gaat de uitstralende pijn ook naar een andere plek, soms ver weg van het triggerpoint.

 

Fascia- en Bindweefselmassage

Wordt nog ontwikkeld